Banyak keperluan vitamin B complex ini, antaranya ialah untukmengurangkan tekanan emosi dan kelesuan, Membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran, Menukarkan makanan kepada tenaga-menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein, Mencegah barah serviks, penyakit jantung dan kecacatan spina, menggalakkan kesihatan system kardiovaskular yang lebih baik.
Apa itu Vitamin B Complex??
Vitamin B Complex adalah merupakan gabungan dari beberapa vitamin yang larut air. Komponen B kompleks terdiri daripada:
1. B1 (thiamin)
2. B2 (riboflovin)
3. B3 (niacin)
4. B5
5. B6 (pyridoxine)
6. B12 (cobalamine)
7. Acid folic
8. Asid panthothenic
9. Biotin
Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan serbagai penyakit. Berikut ini penjelasan mengenai jenis vitamin B.
Vitamin B1 (Tiamin)
Fungsi: Mengubah zat karbohidrat dalam makanan menjadi energi.
Sumber: Nasi, roti, cereal, tepung terigu, makanan laut seperti udang, kerang.
Vitamin B2 (Riboflavin)
Fungsi: Menjaga kesihatan mata dan kulit.
Sumber: Susu , keju, ayam, brokoli, bayam, jamur.
Vitamin B3 (Niacin)
Fungsi: Untuk kesihatan kulit, meningkatkan nafsu makan, memperbaiki system pencernaan serta membantu mengubah makanan menjadi energi.
Sumber: Padi-padian, kacang-kacangan, daging sapi, jamur.
Vitamin B5 (Pantothenic Acid)
Fungsi: Berama-sama dengan jenis vitamin B lainnya, vitamin B5 berguna dalam proses pemecahan lemak , protein, karbohidrat menjadi energi. Manfaat lainnya adalah untuk pembentukan sel darah merah dan membuat vitamin D.
Sumber: Ayam, ikan sardine, alpukat, semangka.
Vitamin B6 (Piridoksin/Pyridoxin)
Fungsi: Diperlukan dalam proses asam amino dan lemak.
Sumber: Daging, ikan, sapi, kentang, tomato, pisang, buah yang berwarna unggu dan sayuran hijau.
Vitamin B7 (Biotin)
Fungsi: Membantu dalam proses pemecahan lemak, protein menjadi energi yang akan digunakan oleh tubuh.
Sumber: Daging ikan salmon, telur, susu, cereal, pisang dan kacang tanah.
Vitamin B9 (Folat/Folic Asid)
Fungsi: Bertugas agar sel-sel pada tubuh berkembang dengan benar, membentuk sel darah merah dan mencegah kerosakan safar pada janin.
Sumber: Susu dan produk olahan susu, bit, hati, melon dan sayuran berdaun hijau.
Vitamin B12 (Kobalamin/Cobalamin)
Fungsi: Mengubah karbohidrat, protein dan lemak menjadi energi, menjaga sel darah merah tetap sihat, melindungi sel saraf, mencegah penyakit jantung, dan mencegah penyusutan itak yang dapat menyebabkan daya ingatan menurun.
Sumber: Daging sapi, daging ikan, hati, telur, susu, kedelai dan rumput laut.
Tanda - tanda Kekurangan B Complex
- Depresi
- Murung
- Insomnia
- Kurang selera makan
- Sembelit
- Masalah lidah (lidah menjadi merah,sakit,bengkak atau kurng deria rasa)
- Kurang konsentrasi
- Mudah tersinggung
- Melemahkan sistem saraf
- Mengganggu fungsi otak
- Pembentukan abnormal sel.
- Kurang konsentrasi
Keistimewaan Vitamin B Complex Shaklee
- B Complex Shaklee mengandungi 8 Vitamin B iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12, Asid Folik yang semulajadi dan 100% Biotin.
- Asid folik yang digunakan adalah semulajadi dan dicipta oleh saintis Shaklee yang pertama seumpamanya di dunia. Ianya dihasilkan dengan kadar kebolehserapan (bioavailability) yang sangat tinggi dan berkualiti.
- Asid folik semulajadi biasa tidak mudah diserap oleh tubuh kita dan 99% asid folik di pasaran terkini bersifat sintetik, dan bukannya semulajadi seperti yang ada di dalam Vitamin B Complex Shaklee.
- Vitamin B adalah vitamin larut-air; oleh sebab itu, sebarang lebihan akan terus disingkirkan melalui sistem pencernaan (sebab itu air kencing kita akan berwarna kekuningan sekiranya mengambil vitamin B).
- Shaklee memastikan produk-produk mereka adalah seimbang dengan melakukan 83,000 ujian kualiti (QC test) setahun.
Jangan lupa hubungi saya untuk jadual pengambilan sekiranya anda membeli melalui online.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan